Last minute christmas gingerbread men!





It’s almost Christmas dinner time and you still don’t have your gingerbread done?
As over-indulging on sugary and calorie filled treats throughout the holidays
can have consequences on your teeth and oral health, we have awesome alternative for your smile!

Let’s try My Dental Gingerbread Men:

You’ll need:

1 large egg
1 tablespoon of melted coconut oil
2 tablespoons of xylitol
1/2 teaspoon of vanilla extract
1 teaspoon of ground ginger
1 teaspoon of ground cinnamon
1/2 teaspoon of baking soda
1 pinch of salt
400 grams of wholewheat flour

How the magic happens

First of all you need to preheat your oven to 180 degrees celsius.
In a large bowl, beat the egg. Then add the coconut oil and salt until well combined.
Mix in the flour until a firm dough is formed. Lightly flour a surface and roll the dough out.
Using you favourite cookie cutter shapes, cut them out, place them on parchment paper on a baking tray and bale for twelve minutes.

Allow time to cool entirely and decorate as you wish! 



/pl/




Wigilijna kolacja już za chwilę, a pierniczki wciąż niegotowe?! Mamy ratunek dla was i waszych cudownych uśmiechów. Święta to czas szczególnie ciężki dla naszych zębów. Ulubiony barszcz zostawiający po sobie ślad na gumkach od aparatu czy orzechy skrzętnie niszczące zamki to tylko niektóre z zagrożeń czyhających na nasz uśmiech. Czekając na symboliczną pierwszą gwiazdkę przyswajamy tony cukru ukrytego pod przeróżnymi postaciami, dlatego mamy dla was przepis na coś co będziecie mogli schrupać bez wyrzutów sumienia.

Potrzebujesz:

1 duże jajko
1 łyżkę płynnego oleju kokosowego
2 łyżki xylitolu ( zdrowy dla zębów, pamiętacie z poprzednich wpisów? )
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczkę imbiru
1 łyżeczkę cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczyptę soli
400 g mąki pełnoziarnistej

Przygotowanie:

Zacznijmy od nagrzania piekarnika, 180 stopni powinno wystarczyć. Następnie w dużej misce ubij jajka dodaj olej kokosowy i sól, mieszaj dodając mąkę, aż powstanie ciasto. Rozwałkuj delikatnie powstałe ciasto. Wytnij ulubione kształty, połóż je na wyłożonej papierem blasze i piecz przez około dwanaście minut.


Pozostaw do wystygnięcia :) - by pierniczki szybciej zmiękły polecamy zamknąć je w szklanym pojemniku wraz z kilkoma kawałkami jabłka :)








CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Instagram