Chew or not to chew - is chewing gum really harmful?




Various forms of chewing gum have been around for centuries. Many civilisations had their own equivalent of these "sweets" : The Greeks chewed sap from the mastic tree, called mastiche, the ancient Mayans favored the sap of the sapodilla tree - called tsiclte, Native Americans from New England chewed spruce sap and this habit they passed on to European settlers. Nowadays the product we know is a blend of synthetic materials - elastomers, resins and waxes - in various proportions. Now when chewing became more popular than ever we have so many types of gum but is it healthy to continue this ancient habit?

It all depends on type of chewing gum we choose. While gum containing sugar may actually increase your chances of developing a cavity, there is the clinical evidence that demonstrates just the opposite for sugar-free gum.

According to American Dental Assosiation : "Clinical studies have shown that chewing sugarless gum for 20 minutes following meals can help prevent tooth decay."

Chewing sugar-free gum after meals and snacks helps rinse off and neutralize the acids released by the bacteria in plaque, which attack tooth enamel. Both the act of chewing and the flavor of the artificial sweeteners ( aspecially Xsylitol ) in the gum stimulate the normal rate of saliva flow EVEN 10 TIMES. Not only does the increased saliva flow neutralize the acids in your mouth, but also washes away food which could stuck somewhere between your teeth, helping to keep them clean and bright. But don't get it as an replacement of classic toothbrush, gum is just an adjunct to brushing and flossing, but not a substitute for either.

To sum up guys, chewing gum - of course chosen right - not only isn't harmful but also can help us keep our Hollywood Smile always in best shape. But remember Enough is as good as a feast - so Don't go crazy with chewing gum coz it can produce stomach problems or increased volume of your masseter muscle.

/pl/

Guma do żucia od wieków towarzyszyła ludziom pod różnymi postaciami. Wiele cywilizacji posiadało swój własny odpowiednik tych “słodkości” : Grecy żuli sok z mastykowca, starożytni Majowie ukochali sobie sok z drzewa sapodilla, natomiast rodzimi Amerykanie z Nowej Anglii, żuli sok ze świerku i ten nawyk przekazali europejskim osadnikom. Dzisiaj produkt, który kojarzymy z tą nazwą jest mieszanką syntetycznych materiałów - elastomerów, żywic i wosków - w różnych proporcjach. Teraz gdy żucie stało się popularniejsze niż kiedykolwiek mamy wiele typów gumy ale czy zdrowym jest kontynuowanie tego starożytnego zwyczaju?

To wszystko zależy od typu gumy do żucia jaki wybierzemy. Podczas gdy guma zawierająca cukier tak naprawdę może zwiększać szanse na rozwój próchnicy, klinicznie potwierdzone są wręcz przeciwne właściwości gumy bez cukru.

Zgodnie z American Dental Assosiation : "Badania kliniczne pokazują, że żucie bezcukrowej gumy przez dwadzieścia minut po posiłku może pomoc w zapobieganiu próchnicy”

Żucie bezcukrowej gumy po posiłkach i przekąskach pomaga pozbyć się i zneutralizować kwasy wytwarzane przez bakterie w płytce, które atakują szkliwo. Samo żucie jak i smak sztucznych słodzików ( zwłaszcza Xsylitolu ) umieszczonych w gumie stymuluje naturalny przepływ śliny nawet dziesięciokrotnie! Zwiększony przepływ śliny nie tylko neutralizuje kwasy w naszej buzi, ale także wypłukuje resztki jedzenia, które mogły utknąć pomiędzy naszymi zębami, pomagając zachować je czyste i lśniące. Należy jednak pamiętać, iż nie jest to zamiennik tradycyjnej szczoteczki do zębów, guma jest jedynie dodatkiem do szczotkowania i nitkowania, nie substytutem żadnego z nich.

Podsumowując, żucie gumy - oczywiście odpowiednio wybranej  - nie tylko nie jest szkodliwe, ale także może pomóc nam zachować nasz hollywoodzki uśmiech zawsze w dobrej formie, ale pamiętajcie co za dużo to niezdrowo! Nie szalejcie z gumą do żucia, ponieważ może to skutkować bólem brzucha, jak również zwiększeniem mięśni żuchwy.


CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Instagram